Isolatie: het hoe, wat en waarom

Iedereen die in België woont kan erover meespreken: tropische temperaturen zijn niet echt eigen aan ons landje. Om het lekker warm te maken in huis moet je dan ook meestal de hulp van de verwarming inschakelen. In veel huizen gaat er helaas een groot deel van die warmte verloren en wordt er dus ook veel energie verspild. Nu energiebronnen steeds schaarser worden en we steeds meer moeten vertrouwen op alternatieve energie, valt dat echter niet goed te keuren. Gelukkig kan aan die energieverspilling iets gedaan worden: door slechts een paar maatregelen te nemen werk je energiebesparing al in de hand. Een eerste stap daarbij is het plaatsen van thermische isolatie in je woning.

Waarom isoleren?

Natuurlijke brandstoffen, zoals stookolie of aardgas, worden steeds schaarser. Daarom is het belangrijk dat we meer en meer gebruik gaan maken van alternatieve energie, zoals zonne-energie. Ook helpt het als we zo zuinig mogelijk omgaan met de geproduceerde energie, zoals bijvoorbeeld de warmte die een verwarming aanmaakt in huis. Goede isolatie helpt ons daar een handje bij: het zorgt ervoor dat de geproduceerde warmte wordt binnengehouden, zodat je niet steeds extra moet bij verwarmen om een aangename temperatuur te behouden. Je moet dus minder gebruik maken van klassieke energiebronnen, waardoor de CO2-uitstoot omlaag gaat. Bovendien zorgt thermische isolatie er ook voor dat het, áls de weergoden dan eens goed gezind zijn, lekker fris blijft in je huis, waardoor een airconditioning overbodig wordt. Daardoor wordt er opnieuw minder CO2 de lucht ingeblazen, zodat het broeikaseffect beperkt wordt. Isoleren is dus goed voor zowel je energiefactuur als het milieu!

Wetgeving en premie voor isolatie

Juist omdat isoleren zo belangrijk is, is het sinds 2006 ook wettelijk verplicht om je woning in te pakken in een dikke laag isolatie. Dat wordt bepaald door de zogenaamde EPB-wetgeving. Natuurlijk hangt er steeds een redelijk prijskaartje aan wanneer je thermische isolatie laat aanbrengen, zowel bij nieuwbouw als bij renovaties. Daarom wordt er in sommige gevallen een premie gegeven aan wie isolatie laat plaatsen. Zulke premies worden wel alleen gegeven bij renovaties, en dus niet bij het bouwen van een volledig nieuwe woning. Om te weten of jij recht hebt op zo’n premie kan je te rade gaan bij premiewijzer.be. Er is echter geen reden tot paniek: wie geen premie krijgt, verdient de plaatsing van thermische isolatie ook sowieso terug. De terugverdientijd van isolatie is namelijk niet zo lang omdat je een pak minder verwarmingskosten zal moeten betalen.

Welk deel van je woning moet je eerst isoleren?

Je kan verschillende maatregelen nemen voor energiebesparing in je woning. Zeker wanneer je gaat renoveren, heb je verschillende opties. Zo kan je nieuwe ramen plaatsen, zonnepanelen laten installeren, een nieuwe stookketel installeren, enzovoort. Maar wat doe je nu best eerst? Bij nieuwbouw is het nogal logisch dat je niet eerst je dak gaat isoleren, om vervolgens pas je muren te plaatsen. Bij renovatiewerken daarentegen ligt dat ietsje anders. Natuurlijk is niet elk huis hetzelfde en moet je steeds rekening houden met jouw situatie, maar toch zijn er enkele algemene regels die je kan volgen. Alvorens je aan de slag gaat, moet je er bijvoorbeeld voor zorgen dat eventuele vochtproblemen worden opgelost. Wie immers vochtige muren of een lekkend dak gaat isoleren zal nattigheid blijven voelen. Wanneer er geen sprake meer is van vocht, doe je er goed aan om eerst het dak te isoleren. Warmte stijgt namelijk, en door een goede isolatie op je dak kan je tot 30% besparen op je verwarmingskosten. Denk dus ook aan isolatie op zolder! Naast een goed geïsoleerd dak, is ook de isolatie van muren heel belangrijk. Daarna volgt de isolatie van de vloer. Om er zeker van te zijn dat er zo weinig mogelijk warmte ontsnapt, kan je ook de enkele of dubbele beglazing van je woning vervangen door hoogrendementsglas. Vervolgens kan je denken aan een zuinigere verwarmingsinstallatie en, als je portefeuille dat nog toelaat, kan je ook een systeem laten installeren dat alternatieve energie produceert. Ook daar heb je verschillende keuzes, waaronder zonnepanelen of een zonneboiler.

Eerste hulp bij isoleren

Het is een feit dat je kan investeren in energiebesparing door isolatie. Hoeveel energie je bespaart, hangt af van verschillende factoren. Zo is de dikte van het isolatiemateriaal belangrijk, en ook de manier waarop de thermische isolatie wordt geplaatst. Als dat niet goed gebeurt, kan je namelijk te maken krijgen met allerlei problemen. Isoleer je bijvoorbeeld met ongeschikt isolatiemateriaal of is de isolatie niet dik genoeg, dan kunnen er koudebruggen ontstaan langs waar de warmte toch nog wegglipt. Daarnaast kan er ook condensatie optreden, waardoor zich op hun beurt dan weer schimmels kunnen vormen. Het is dus erg belangrijk dat de isolatie in je woning goed geplaatst wordt! In tegenstelling met de geruchten die je misschien al hebt gehoord, bestaat er trouwens niet zoiets als “overisoleren”. Wél kan je problemen krijgen als je huis niet genoeg geventileerd is. Zorg dus steeds voor een goede isolatie in combinatie met een goede ventilatie.

Bron: hetportaal.be

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *