Je woonkamer landelijk inrichten

De landelijke ‘look’ is anno 2015 erg in trek en dat is niet verwonderlijk. Het is een uitgesproken stijl die rust en warmte uitstraalt en daar houden mensen van. Het is dan ook een inrichting die we allang niet meer aantreffen in land- of vakantiehuizen. Een dergelijke stijl misstaat ook niet in een appartement midden in de stad. Integendeel. In feite is een landelijk ingegeven huiskamer voor elke woonvorm geschikt: herenhuizen, villa’s, flats.

Elementen

De kleuren die we veel terugzien in een dergelijke woonkamer zijn vaak warm en zacht van aard. Het zijn kleuren die rust en kalmte (weer)geven; het zijn dus nooit felle en schreeuwerige kleuren. Wit-, beige-, grijs- en bruintinten zien we overal terugkomen.

Wat materialen betreft is het, logischerwijs, vooral hout wat de klok slaat. En hoewel veel meubels überhaupt van hout zijn, hebben de houten meubels in de landelijke stijl ook echt die ‘houten’-uitstraling. Het kan – maar hoeft zeker niet per se – allemaal wat ruwer en onbewerkter, waardoor een kleine beschadiging van bijvoorbeeld een tafelblad geenszins problematisch is.

Verder wordt er zo nu en dan ook gespeeld met wat meer ‘natuurlijke’ elementen. Te denken valt aan rieten manden, maar ook aan dierengeweien. En dan hebben we het uiteraard niet over het protserige zoals je dat in een traditioneel jachthuis aantreft, maar over een subtiel witgeverfd hertengewei bijvoorbeeld.

Meubels

De hierboven besproken elementen komen misschien nog het meeste naar voren in de meubels. De tafels (zowel eet- als bijzettafels) en kasten zijn van hout en zien er ook als zodanig uit, terwijl het bankstel en de stoelen veelal in die zachte kleuren zijn en bovendien een comfortabele zit hebben. Voor de Nederlandse lezers: op meubelboer.nl staan wat dat betreft leuke en goedkope bankstellen in deze stijl. Zo’n landelijk bankstel heet vaak een diepe en zachte zit en ziet er ‘gezellig’ uit en nodig uit om te komen zitten op liggen.

Het internet is een uitstekende bron om je te oriënteren op deze landelijke stijl. Niet alleen internetwinkels zijn hierbij goed om af te struinen, maar vergeet ook vooral niet om woonblogs en interieurblogs te lezen!