Zorgeloos slapen: deze tips zorgen voor een betere nachtrust

Iedereen heeft wel eens last van een slechte nacht. Maar als u regelmatig slecht slaapt, dan heeft u natuurlijk een probleem. Om dit probleem te verhelpen, zijn er vele mogelijkheden, waarvan we hieronder enkele hebben opgesomd. Dit zijn tips voor een zorgeloze slaap:

  1. Vermijd televisies, smartphones en tablets

Schermen van televisies, smartphones en tablets produceren een specifiek licht dat de productie van ons slaaphormoon tegengaat. Ze zorgen er dus voor dat u minder goed slaapt. Daarom raden wij aan om een uurtje voor het slapengaan geen televisie meer te kijken of op uw smartphone te surfen. Wat u dan wel kunt doen? Een goed boek lezen of nog snel een ontspannende wandeling maken.

  1. Investeer in een goede matras

Een van de belangrijkste zaken die uw slaapkwaliteit bepaalt, is de matras. Iedere matras is immers persoonlijk, omdat iedereen een andere lichaamsbouw heeft. Daarom vraagt u bij de aankoop van een matras best advies aan een slaapadviseur. Die helpt u de ideale samenstelling te kiezen.

Vergeet niet dat een matras best elke tien jaar wordt vervangen. En dat ook het hoofdkussen een rol speelt bij het verzekeren van een goede nachtrust.

  1. Zorg voor een donkere slaapkamer

Goed slapen doet u in de ideale omstandigheden. Een te lichte slaapkamer is bijvoorbeeld niet goed. Investeer dus in goede verduisterende gordijnen of externe rolluiken om de kamer helemaal in het donker te hullen.

  1. Oppassen met eten en drinken

Het is best om twee uur voor het slapengaan niets meer te eten en te drinken. Vooral vettige snacks kunnen uw slaappatroon verstoren en ’s nachts zwaar op de maag liggen. Wat helpt wel? Een kopje warme chocolademelk of kamillethee.

  1. Een slaapkamer op 16 °C

De juiste temperatuur helpt u om zorgeloos te slapen. Voor een slaapkamer is dat 16 °C. Een te warme slaapkamer is niet aangenaam, een te koude ook niet. Hang dus een thermometer in deze ruimte en stuur bij indien nodig.

PS: denk ook aan het type dekbed dat u gebruikt. Met een dikke winterdons op een warme zomeravond zal u ook niet goed slapen.